Jak chutná smíchovský svéráz


Je svébytný a specifický. Pražský Smíchov. Když se touto čtvrtí chcete projíst, připravte se na to, že odejdete se zahuleným kabátem a budete se muset hodně pídit. Rozhodně to však zkuste. Stokomínový Manchester má totiž něco, co se těžko uměle vytváří. Má totiž at-mos-fé-ru.

Autor: Julie Kalodová
Foto: Ondřej Petrlík

číst článek

Jak chutná smíchovský svéráz

Když jsem se ptala známých, kam na Smíchově chodí na oběd nebo večeři, dostala jsem dost neurčité odpovědi. Počkejte, napsala jsem si to na ubrousek s logem Plzeňského restaurantu Anděl na Štefánikově: „Smíchov má nepochopitelná místa a neuvěříš, že se mohla zachovat.“

Mimochodem na zmuchlané servítce jsou stopy po hovězím guláši, na který sem chodím s kamarádem, jenž sem na něj cíleně téměř každý týden míří až z Bertramky. Když pokrájel houskový knedlík, přihodil další „gastro tip“ a odešel na cigaretu do kuřáckého baru.

„Znáš legendárního knihkupce Láďu z krámku naproti Jamajce?“ Tak díky, knihy mají k jídlu daleko. Zkouším pražská šéfkuchařská esa: „Na Smíchově se moc dobře nevaří, ale se ženou jsme chodili na obyčejná jídla do Korunky na Arbesově náměstí. Je to dokonalé retro! Majitel má o pár metrů dál řeznictví a rozhodně stojí za to jej zmínit,“ nadšeně popisuje Mirek Kalina, který vede svoji restauraci v Dlouhé a na Smíchově dlouhá léta bydlel.

Hm. Co všechny tipy spojuje? Zážitky!

Český pohled na jídlo je řezník na náměstí

Čtvrť vymezuje půvabná náplavka a okolní kopce. Je silně zatížena dopravou, která ji půlí vedví. Přesto je Smíchov dobrá adresa k bydlení. „Má všechny předpoklady stát se úžasnou čtvrtí. Je blízko Vltavy a nedaleko centra. Jeho boom přijde, kolem nádraží vznikne nová výstavba s novým náměstím,“ odhaduje architekt Radek Lampa, který má na Štefánikově svůj ateliér.

Kam na báječná vejce, kávu, dobrý oběd, úctyhodnou večeři a víno

Už jsme si řekli, že na Smíchově to máte k dalšímu podniku po čertech daleko. I když... Za rohem směrem ke Kinského zahradě je v ulici Rošických schovaný příjemný Atelier Red & Wine. Zkuste si dát rybu nebo cokoliv ze sezónní nabídky. Teď na podzim doporučuji zvěřinu. Mají velmi slušně zásobenou vinotéku a budou se o vás starat jako o vlastní. Atelier je skvělý tip na pracovní oběd, formální pracovní setkání i večerní posezení v ležérním rozpoložení.

Na oběd si můžete zajít i do Bistrotu M na ulici Zubatého. Budete se u malého stolečku tísnit, ale pravděpodobně rádi. Dejte si cokoliv, dostanete jídla s francouzským šmrncem a nad vínem finančně nevykrvácíte. Nesmíte vynechat zdejší majstrštyk – šneky po burgundsku. Na víno vás pošlu do nedávno otevřeného vinného baru Vinograf Anděl na Radlické. Se všemi pobočkami Vinografu je kromě dalších lidí propojena i známá sommeliérka Klára Kollárová, kterou velice obdivuji a jsem její dlouholetá fanynka. Pár kocovin mě to už stálo.

Dostala jsem zajímavé doporučení i na The Wine Bar na Arbesově náměstí, osobní zkušenost však zatím nemám nemám. Z jejich jídelního lístku však lze vyčíst, že teď na podzim mají zvěřinu. Nechám se pravděpodobně zlákat na srnu a víno. Ale už jsem u vína a málem bych zapomněla navštívit pobočku sítě Ambiente – Café Savoy na Vítězné ulici!

Kdo nebyl na snídani v Savoyi, jako by nebyl. Vezměte sem lásku, návštěvu, děti, kamarádku i nepřítele, se kterým chcete zakopat válečnou sekeru. Vždy uděláte dobrý dojem. V míchaných vejcích najdete obrovské klády pražské šunky a párky vám donesou s křenem, který báječně štípe v nose. A ten místní chléb! Sejděte do spodního patra, kde za prosklenou stěnou uvidíte pekárenské umění naživo. Café Savoy se vymyká tomu, co jsme o Smíchově řekli, objevil se ve světových turistických průvodcích a bývá tu mezinárodní klientela. Je to profesionálně vedená gastronomická továrna s velmi dobrou úrovní. Na dlouhé sezení to není, protože venku už čekají ve frontě Japonci, ale zážitek to bezesporu je.

Svačina v přírodě? S košíkem to vezměte přes Štefánikovu

Budete si ťukat na čelo, proč vás v průmyslovém a rušném Smíchově posílám na piknik. V pekařství Paul přímo na rohu na křižovatce na Andělu si vyberte pečivo, třeba briošku s olivami. Vezměte to s košíkem přes Štefánikovu ulici, nakupte si šunku, olivy, víno a sýry a jděte k řece.

„Smíchovská náplavka je dobré místo. V létě tam bylo letní kino a občas se tu pořádají zajímavé gastro akce,“ říká recenzent restaurací Michal Sänger. Hudbu ani barmany v našem malém průvodci ještě nemáme, takže zůstaneme u řeky a večer posedíme u míchaného nápoje v Jazz Docku přímo nad hladinou Vltavy. Jen nevím, kam si při blues dáte ten košík.

Úžasným místem je i park Sacré Coeur, kam se dostanete po lávce, která vede přímo z prvního patra nákupního centra Nový Smíchov. Hledejte cedulku a šipku, která vás dovede k východu a do přírody. Z malého roztomilého parku je nádherný výhled na Prahu.

Dalším zajímavým místem pro svačinu v pražské přírodě je park Mrázovka, kam se nechte vyvézt červenou lanovkou přímo z budovy hotelu NH Prague. Nebojte se, vejděte dovnitř a kolem recepce dozadu. Lanovka slouží jako výtah pro hotelové hosty i veřejnost.

Když už jsme na kopcích, musíte si zajít do restaurace Na Kopci v ulici K Závěrce. Sem pravděpodobně budete muset zajet autem. Podnik je vyhlášený recepturou na tatarák. Ale dobré je všechno a vyplatí se vystát si frontu na volný stůl.

Svéráz Smíchova

Nemohu vás ochudit o trochu kouře. Ze smíchovských posezení se vracím domů a všechno oblečení hážu rovnou do pračky. Míst, kde rozkrýváte hutný kouř, je na Smíchově hodně. Pivo a našlapanou atmosféru zažijete v pivnici Jamajka na ulici Staropramenná (ach ten pivní Smíchov!), kam se dá jít cíleně na zajímavé pivní speciály.

Unikátní atmosféru, kterou tvoří i – jak říká můj kamarád – „bývalé dámy u vína“, zažijete v zapadlé vinárně Věstonický Venouš na Matoušové. My jsme tam dlouho nevydrželi, ale za ilustrativní průzkum to stálo. Když chcete zažít něco bodrého a jíst kus mleté flákoty, zajděte si nejen v noci na burger do Bejzmentu na Zborovské. Tady se nekouří, ale jídelní lístek je cílen na to, že máte především pořádný hlad.

Zajímavé retro, těžkopádný interiér, svérázné postavy, slušné jídlo a příjemné ceny můžete zajít v Klubu Santoška v suterénu činžáku na ulici U Nikolajky. Čepují tu piva z malých pivovarů.

A na závěr jsem si nechala dobré skutky a svou srdcovku. Tento text píšu v malé Kavárně Mezi řádky na Štefánikové, která je tréninkovým pracovištěm pro mentálně postižené. Mám tu klid na práci a ráda sem chodím. Na kávu se mě ptali už tři lidé a stále ji nemám. Míchaná vajíčka jsou studená. Ale když mi je nesou, vnímám obrovské úsilí a velké city. Věřím, že i káva za chvíli bude.

 

DISKUZE